interviuri rock

Octav Casian: de la ACCIDENT la INAERA

Octav Casian: de la ACCIDENT la INAERA
TRUPE : Accident, Inaera

Va mai aduceti aminte de formatia Accident (cunoscuta si sub numele de AXIDENT) ce activa in urma cu cativa ani in Republica Moldova? Din pacate basarabenii si-au incetat activitatea in anul 2006, insa Octav Casian, vocalistul formatiei este pregatit sa ia din nou cu asalt scena. Nu alaturi de Accident, ci alaturi de Inaera, grup ce activeaza in Gomel, Belarus. In acest an trupa va lansa albumul de debut. Cu aceasta ocazie Octav Casian a avut amabilitatea de a vorbi despre noul sau grup, dar si de a rememora cateva fragmente din anii petrecuti in Accident.




INAERA


Metalfan: Salut Octav si bine ai venit la Metalfan.ro!

Octav Casian: Bine v-am gasit, Metalfan.ro!

Metalfan: Pentru inceput iti propun sa luam lucrurile cronologic, asadar in prima parte a interviului vom discuta despre formatia Accident. In anul 2006 ati lansat albumul Psychosport si din ce imi aduc aminte reactiile la adresa discului au fost foarte bune. Ce s-a intamplat cu Accident de atunci?
Octav Casian: De fapt, aceasta intrebare tine de competenta lui Victor Panfilov – producatorului formatiei Accident. Ultima activitate, pe care eu mi-o amintesc, a fost concertul din 27 ianuarie 2007 de la Preoteasa, cand Accident a prestat in deschidere pentru Napalm Death.

Metalfan: Probabil este un pic mai dificil dupa atatia ani de la lansarea celorlalte albume, insa ar fi interesant daca ne-ai putea prezenta macar in cateva cuvinte fiecare disc. Incepand cu Agonize! (1992) si terminand cu Fuego (1998).
Octav Casian:  Of, voi incerca in cateva cuvinte, dar subiectul evoca prea multe... Agonize! a fost inregistrat in vara 1992, peste vreo doua saptamani de la recrutarea mea in rol de vocalist. Atunci inca eram student la Universitate, extrem de pasionat de limba engleza, grafoman incurabil, in permanenta si uneori confuza cautare a unei manieri de cantare. Dupa inregistrarea acelui album, era vorba despre concedierea mea din formatie, cauza invocata fiind “lipsa de profesionalism”.  Acesta situatie m-a mobilizat intr-un fel si, dupa orele de canto cu Alexandru Hioara (vocalistul formatiei Fat Lip), totul s-a normalizat. Alexandru era un prof simplu si laconic, el m-a invatat sa respir corect in timpul vocalizelor – ii sunt recunoscator pentru acest lucru. El mi-a atras atentia la tehnica lui David Coverdale, ignorata de mine pana atunci… Dar sa revenim la discografie – Sugar Free a fost inregistrat in decembrie 1994 in alta componenta – chitaristul Vladimir Lozanov, basistul Yury Tabuci, bateristul Eduard Konoplev (toti trei din trupa L.S.D.) si eu cu vocea. Insa in ianuarie 1995, tocmai inainte de mixajul albumului, producatorul trupei Accident a decis sa renunte la job, iar noi, cei patru ramasi, am redenumit formatia in AXIDENT si am finalizat albumul cu propriile resurse. In vara 1995, in aceiasi componenta am inregistrat albumul L.S.D., care include compozitii din repertoriul trupei respective si piese de-ale noastre mai vechi, care n-au fost incluse pe Sugar Free… Mai tarziu, in toamna 1995, Yury Tabuci a plecat din trupa, iar in locul lui l-am recrutat pe basistul Mihai Hincu. Apoi a urmat Tons of Powder – albumul, pe care il consider cel mai complex din toate. Pregatirile au durat vreo jumatate de an, iar inregistrarile au fost efectuate in mai 1996 la ADM Studio din Chisinau. Un respect aparte – inginerului de sunet Andrei Lifenco (cu el am colaborat pe toate albumele, editate sub numele AXIDENT).

Simultan cu lucrul din studio, mai aveam de sustinut si examenele de absolvire la facultate – asadar, era o perioada extrem de agitata, care in mod paradoxal avusese un efect benefic asupra productivitatii mele, atat la facultate, cat si in studio… Dupa asta a urmat o perioada incerta, cu un sir de schimbari radicale in componenta, iar in toamna 1996 AXIDENT a devenit quintet – chitaristul Victor Velk si basistul Dmitri Maestro (ambii din trupa Utopia), bateristul Vitali Kaceaniuc (din formatia Zombie Attack), chitaristul Vlad Lozanov si eu cu vocea… In decembrie 1997, dupa multiple concerte si turnee, am revenit in studio pentru crearea lui Fuego – album inregistrat chiar in procesul compunerii, acesta experienta fiindu-ne utila tuturor… Insa, incepand cu 1999, conjuctura heavy-metalului moldovenesc a suferit schimbari considerabile si noi am decis sa dizolvam in mod amiabil formatia AXIDENT, care nu mai activeaza de atunci… La sfarsitul anului 1999 imprejurarile m-au determinat sa abandonez lumea muzicala pana-n iunie 2004, cand eu iarasi am fost contactat  de Victor Panfilov, cu initiativa de a re-lansa trupa Accident. Rezultatul acestei colaborari este albumul Psychosport

Metalfan: In cartea Cosmar pe strada mortii 2 - Death Metal Lexicon editata de Cartea de Nisip in anul 2001, era specificat faptul ca in anul 1996 Accident a deschis concertul sustinut de Cannibal Corpse si Deicide din Minsk, capitala Belarusului. Ce amintiri ai de atunci?
Octav Casian: Cred ca ne-ai confundat cu altcineva… Pentru prima data AXIDENT a cantat la Minsk in toamna 1996, alaturi de formatiile Gods Tower (Belarus) si Great Sorrow (Rusia). A doua oara s-a intamplat in vara 1997, cand eu eram plecat la studii in Anglia, iar in locul meu temporar canta Roman Traciuc din trupa Suicide. AXIDENT a participat atunci in turneul Sacrificial Carnage, alaturi de trupele Exhumator (Belarus) si Krabathor (Cehia). In 1998, dupa lansarea albumului Fuego AXIDENT a evaluat pentru a treia oara in Minsk, de data aia alaturi de formatiile Gods Tower si Exhumator. Nu-mi amintesc prea multe din acea perioada. Poate o fi fost astfel de concert in cadrul turneului din 1997, insa eu nu cunosc detalii, deoarece eram absent…




Metalfan: Ti-a ramas intiparita in memorie vreo intamplare cu Accident din anii '90 ce te-a marcat? Sa ii spunem cea mai neplacuta experienta...
Octav Casian: Cea mai neplacuta experienta am avut-o in 1995, cand trebuia sa ne lansam la Bucuresti cu albumele Sugar Free si L.S.D. Agentul nostru de atunci, Carmen Vioreanu a organizat totul pentru lansare la magazinul Muzica, a anuntat si o conferinta de presa… Insa trupei AXIDENT i-a fost blocata trecerea la vama romaneasca si, din cauza unor probleme absurde, noi am fost nevoiti sa facem cale intoarsa spre Chisinau, iar lansarea preconizata la Bucuresti a esuat regretabil… Sorry for that, Carmen!

Metalfan: Iar la polul opus ar fi....?
Octav Casian:  …prea multe amintiri minunate. Nici nu stiu care din ele ar fi cea mai marcanta. Una pot spune sigur: sunt cel mai fericit om, cand partea instumentala e gata, eu am castile pe urechi si micrifonul e pornit...

Metalfan: Cat de dificil era sa inregistrezi un disc in anii '90 in Basarabia si cum ti se par conditiile de acum?
Octav Casian:  Din cate am observat, nu s-au produs schimbari esentiale. Unica diferenta ar fi echipamentul si utilajele. Lumea a mai prins la scule, insa, in opinia mea, acest factor nu este suficient de important, cand in rest practic nu s-a schimbat nimic.

Metalfan: Ca tot vorbeam despre inregistrari, ce parere ai despre discurile baietilor de la Abnormyndeffect - Betwin (2008) si Neuromist - Move of Thought (2010)?
Octav Casian: Am o simpatie pentru trupa Abnormyndeffect. Nu pot spune prea multe despre baieti, pentru ca nu-i cunosc personal destul de bine. Momentan Abnormyndeffect pare a fi cea mai brutala trupa metal din Moldova. Cand ii urmaresc live, chiar sunt miscat de atitudinea lor non-conformista si energica inversunata, pe care o emana baietii. Bravo lui Mircea, care poseda un growling foarte convingator. Sper ca si urmatoarele lor albume vor beneficia de o prestatie similara...

Trupa Neuromist este altceva, daca vorbim despre stil – ei sunt axati mai mult pe technical prog-metal. Eu ii cunosc pe baieti: basistul Alex Petriuc este un muzician de exceptie, cu el cantam impreuna in proiectul Mosh Guerrilla (un cover-band efemer, lansat de mine si chitaristul Victor Velk inca in 2007); chitaristul Kiril Zmurciuc are un stil original, eclectic si inteligent– asta se manifesta nu numai in felul de a canta la chitara, ci si in textele de pe Move of Thought, care, a propos, sunt scrise de el.  Mai cunosc ceva interesant – cica recent Neuromist s-au pricopsit cu un nou tobosar… si un vocalist nou… Dar despre asta vom discuta cu alta ocazie.


 
 

Metalfan: Si ca tot a venit vorba de discuri, din Romania ce trupe sau albume ti-au atras atentia in ultima vreme?
Octav Casian:  Imi plac mai multe trupe – de exemplu: Altar, Raza, ACT, Avatar, ChangingSkins… Nu cunosc acest subiect in masura de a numi albume concrete. Totusi, sper sa fiu mai avizat data urmatoare, pentru a-ti putea raspunde mai amplu.

Metalfan: Hai sa discutam si despre Inaera. Din cate stiu ceilalti colegi ai tai din formatie sunt din Belarus, cum ati reusit sa puneti bazele trupei?
Octav Casian:  Deocamdata bazele formatiei Inaera au fost puse de trupa Rasta in orasul Gomel din Belarus. S-a intamplat in mai 2009, cand Rasta a ramas fara vocalist. La acel moment din trupa faceau parte basistul Yury Sivtsov si claparul Dmitry Ovchinnikov (ambii – membri ai formatiei Gods Tower si vechi amici de-ai mei; ei au propus candidatura mea chitaristului Pavel Pavlihin, care este si managerului colectivului in cauza. Anume Pavel m-a contactat prin telefon si mi-a propus colaborarea… Primul nostru concert impreuna l-am dat la 20 iunie 2009 in orasul Tallinn (Estonia). Dupa acel concert am decis sa alegem o noua denumire pentru formatie. Motivul de baza era schimbarea esentiala a componentei, care acum este urmatoarea: chitaristul Pavel Pavlihin (din trupele Cronation si Rasta), basistul Yury Sivtsov (Gods Tower si Rasta), chitaristul Alexander Patskevitch (Thelema), bateristul Yury Anisimov (Mars Liberation Army, TT’34 si Rasta) si eu cu vocea. Din cauza volumul mare de sarcini in cadrul trupei Gods Tower, clapistul Dmitry Ovchinnikov a devenit inginer de sunet al formatiei Inaera. Astfel acum stau lucrurile...

Metalfan: Poti sa ne oferi cateva detalii cu privire la numele trupei? Ce simbolizeaza acesta si ce paralela exista intre muzica si numele formatiei?
Octav Casian:  Pana cand am ajuns la numele Inaera, am schimbat altele zece. Aflandu-ma la Chisinau, in calitate de brainstormer ii trimiteam lui Pavel diferite variante de nume prin e-mail. Toate erau respinse. Intr-un anumit moment eu chiar renuntasem la acest brainstorming, lasand alegerea pe seama lui Pavel. Pe la sfarsitul lui 2009 a aparut denumirea Inaera. Din start porniram de la premiza, ca “ideile zboara in aer”; muzica formatiei este compusa la Gomel, iar textele – la Chisinau. Eu si Pavel am dezvoltat aceasta conceptie, pana cand am ajuns la notiunea de Inaera, care poate fi tradusa din latina ca “Cea Din Aer”.

Metalfan: Din punct de vedere stilistic cum ai descrie muzica trupei? Care sunt principalele voastre influente atat de ordin muzical si nu numai?
Octav Casian: Cred ca este o simbioza dintre metalcore si melodic death metal, care in combinatie cu timbrul vocei mele creeaza o ambianta de post-thrash metal. Dar totusi, las optiunea de a identifica stilul trupei Inaera criticilor muzicali. Cat despre influente, stiu ca lui Pavel ii place muzica de genul Machine Head, In Flames sau Lamb of God; secundul chitarist Alexander este fan fidel Metallica si membru al MetClubului, dar asculta si Tool; tobosarul Yury asculta trupe de gen AC/DC, Motorhead si Judas Priest; basistului Yury ii venereaza pe Motley Crue si asta ma amuza, caci in mintea mea astfel de preferinte nicidecum nu se leaga cu aparenta lui brutala. Eu sunt influentat de mai multe: de la Slayer, Megadeth si Testament sau Clutch, Crowbar si Alice In Chains pana la Faith No More, Tourniquet, Devin Townsend etc. – sunt sute de trupe valoroase in metalul de azi! Oricum, prioritari sunt clasicii: Black Sabbath, Thin Lizzy, Pink Floyd.

Metalfan: La capitolul repetitii cum va descurcati, totusi din Chisinau pana in Belarus este un drum destul de lung...
Octav Casian: Repetitiile sunt rare, dar eficiente. Compozitiile le coordonam prin posta electronica; ei imi trimit demo instrumental, eu suprapun vocile la Chisinau si le trimit fonograma inapoi. Cand finisam aranjamentele, plec la Gomel, unde inregistrez varianta finala a partiturii vocale. Intre inregistrari mai facem si repetitii…

Metalfan: Stiu ca in acest an veti lansa primul vostru album de studio. In ce stadiu se afla discul acum? Mai aveti parti ce trebuie ajustate?
Octav Casian: Sper sa avem bafta si lansarea sa aiba loc in termenii planificati. Actualmente avem 6 compozitii finisate si inregistrate. Mai avem de pregatit cam tot atatea (sau poate chiar mai multe). Stiu ca inca vreo doua piese noi sunt acum in lucru, in rest – timpul va arata…



 

Metalfan: Cate piese vor figura pe acest material? Ne poti oferii cateva detalii cu privire la titluri?
Octav Casian: Initial aveam intentia sa includem pe album circa 12 cantece, dar presupun, ca decizia finala va apartine producatorului. Acum va pot comunica doar titlurile pieselor care sunt gata si fac parte din live-setlist  – Fear Is False, Eyes Open Wide, Among the Blind, Die Game, Individual, Monumentum… Bineinteles, ca aceasta lista va continua.

Metalfan: Materialul va fi auto produs sau va beneficia de sprijinul unei case de discuri?
Octav Casian: Managerul Inaera, Pavel Pavlihin ar putea da un raspuns mai lamurit in acest sens. Din cate stiu, exista oferte din partea anumitor case de discuri, dar atata timp cat albumul inca nu este gata, pastram suspansul prin promovarea primelor doua compozitii din lista de mai sus. De fapt, le puteti asculta pe www.myspace.com/inaera

Metalfan: In luna ianuarie a acestui an, pe 28 mai exact stiu ca ati concertat in Gomel in Belarus. Esti multumit de reactia publicului? Poti sa ne oferi mai multe detalii despre acest eveniment?
Octav Casian: Da, a fost debutul nostru in Gomel; dupa pestatia trupei Inaera a urmat headlinerul serii, Gods Tower.   Atmosfera in sala era incendiara – bineinteles ca sunt multumit. Reactia publicului a fost una exterm de calduroasa, dar pentru vizualizare iti ofer cateva imagini, fotografiate de Dmytri Narayan si Voron Inferno.

Metalfan: Si ca tot a venit vorba despre concerte, iar mai devreme am discutat si despre albumul vostru de debut, luati in calcul cateva cantari si in Republica Moldova si Romania?
Octav Casian: Ar fi o chestie!.. Dar toate negocierile in acest sens urmeaza a fi duse cu managerul formatiei Inaera, Pavel Pavlihin. Desigur, orice fel de invitatii sunt binevenite. Noi suntem dispusi sa calatorim cat mai des.

Metalfan: Iti multumesc Octav pentru raspunsurile oferite. In final daca doresti, poti transmite cateva cuvinte cititorilor Metalfan.
Octav Casian: Multumesc echipei si cititoriilor Metalfan.ro pentru atentia acordata mie si proiectelor cu participarea mea. Deoarece a inceput anul iepurelui metalic, sper ca 2011 ne asteapta cu un maraton de festivaluri de muzica metal si o sumedenie de albume de calitate. Asa sa fie!.. Sa ne auzim de bine!.. Stay metal!..


Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Accident,

   February 06, 2011  | 0 Comentarii  | 7155 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Octav Casian: de la ACCIDENT la INAERA

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri