interviuri rock

Oliver Palotai: KAMELOT este un amestec fascinant, imbinam trecutul, experientele si culturile noastre diferite in muzica pe care o cream

Oliver Palotai: KAMELOT este un amestec fascinant, imbinam trecutul, experientele si culturile noastre diferite in muzica pe care o cream
TRUPE : Kamelot

Dupa cum bine stiti, pe 13 august Kamelot a concertat pentru prima data in Romania, in cadrul festivalului Artmania 2010, desfasurat la Sibiu.  A fost ocazia ideala pentru a afla mai multe noutati din tabara power metalistilor, mai ales ca ei vor lansa pe 10 septembrie un nou album de studio. Interlocutorul meu a fost claparul Oliver Palotai.

Metalfan: Va aflati pentru prima oara in Romania. Care sunt lucrurile pe care vreti sa le stiti atunci cand urmeaza sa cantati intr-un loc nou? Care au fost curiozitatile tale legate de Romania inainte de a veni aici?
Oliver: Ei bine, in ceea ce ma priveste eu sunt foarte interesat de istorie, de istoria poporului vostru si asta pentru ca sunt jumatate maghiar si jumatate neamt, iar ungurii si romanii au fost mereu legati.  Ma pasioneaza evenimentele istorice, luptele indelungate cu turcii, de exemplu. Sunt cu adevarat interesat de tara voastra si este ciudat ca a durat atat de mult sa ajung in sfarsit aici. As vrea sa stau mai mult pentru ca Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orase pe care le-am vazut pana acum. Nu a fost foarte afectat de al doilea razboi mondial, este foarte frumos si imi place extrem de mult. Mi-am sunat prietena si i-am spus ca trebuie sa venim neaparat aici ca sa vizitam orasul.





 

Metalfan: In aceasta veti imparti scena cu trupa de doom finlandeza Swallow the Sun si cu legendele goth Sisters of Mercy. Iti este cunoscuta muzica lor? Ce parere ai despre line-up acestei seri, adica trei trupe cantand trei stiluri diferite de rock?
Oliver: Este in regula, mai ales in aceasta vara, dar si vara trecuta, am cantat la festivaluri cu un amestec de stiluri atat de diferite, asa cum nu am mai intalnit inainte, ai un combo death metal, dupa care urmeaza o trupa de metal progresiv  si apoi o gasca de metal simfonic, urmata de o trupa cu voce de femeie. Se pare ca scena nu mai este diviziata atat de mult, iar fanii metal sunt desigur lipsiti de prejudecati, niciun alt public nu este mai receptiv decat ei si imi place faptul ca pot sa accepte acest lucru.

Metalfan: Trupa Kamelot este alcatuita din 3 membri nascuti in America, un norvegian si un german/ungur. Compuneti si inregistrati in Europa, plecati in turnee in America. De care scena va simtiti mai apropiati? Este Kamelot o trupa americana sau una europeana?
Oliver: Stilul nostru este in mod clar mai european pentru ca metalul care se canta astazi in America este foarte diferit. Eu ma simt desigur mai apropiat de Europa, sunt profund european, dar imi place sa merg in America. Asa ca pot spune ca trupa este un amestec fascinant, imbinam trecutul, experientele si culturile noastre diferite in muzica pe care o cream.
 
Metalfan: Veti pleca intr-un turneu american in septembrie, dar inainte de inceputul acestui turneu unii dintre membrii trupei vor participa la un eveniment muzical special la o clinica in Florida. Da-mi te rog mai multe detalii, ce se va intampla acolo si care este importanta acestui eveniment pentru Kamelot?
Oliver: Ah, nu are atat de multa legatura cu Kamelot, de fapt Casey, Sean si cu mine vom canta acolo. Noi toti suntem implicati in multe alte trupe si proiecte, nu doar in Kamelot. Desigur, toti facem parte din Kamelot, iar oamenii sunt interesati de astfel de lucruri, dar este un aspect care tine mai degraba de cariera noastra de muzicieni si mai putin de trupa Kamelot.

Metalfan: Ati infiintat recent propria voastra casa de discuri, Kamelot Media Group. De ce ati optat pentru solutia aceasta in loc sa continuati sa lucrati cu o companie consacrata si cat de mult este implicata trupa in managementul acestei noi case de discuri?
Oliver: Ei bine, sa stii ca este dificil pentru o trupa sa supravietuiasca in ziua de astazi din cauza descarcarii ilegale a muzicii de pe internet, de fapt jumatate din venit dispare asa si trebuie sa gasim modalitati prin care sa balansam aceasta pierdere. Casele de discuri consacrate nu mai au fonduri, intreaga industrie muzicala este in pragul colapsului, iar acest lucru face sa ne fie extrem de greu sa rezistam ca trupa. Noua casa de discuri este doar un mod de a readuce controlul in mainile noastre si sa incercam sa trecem de aceasta criza, asa ca sa vedem, poate va functiona, poate nu…

Metalfan: Noul vostru album, Poetry for the Poisoned, este gata si va fi lansat luna viitoare. Din cate se pare nu este un album conceptual, dar piesa care da titlul albumului consta in 4 parti diferite. Care este tema acestei piese, ce subiecte sunt abordate pe disc?
Oliver: Nu este conceptual, dar sincer, nu eu scriu versurile, asa ca va trebui sa il intrebi pe Roy pentru a afla mai multe detalii.







Metalfan: Ati afirmat despre acest nou album ca exploreaza noi teritorii. Poti fi mai exact, trebuie sa ne asteptam la schimbari fundamentale ale stilului care v-a consacrat?
Oliver: Cred ca dupa The Black Halo, Ghost Opera a reprezentat o cotitura, muzica s-a schimbat putin. As spune ca ne-am distantat putin de metalul traditional si am incercat sa exploram noi zone, iar rezultatul a fost unul incununat de succes. Nu eram deloc convinsi ca Ghost Opera va fi acceptat de catre fani, dar s-a dovedit a fi si, mai mult decat atat, trupa chiar a crescut datorita acestui disc. Prin urmare mergem acum intr-o noua directie, vad albumul Poetry for the Poisoned ca succesorul lui Ghost Opera. Este insa mai intunecat, asteapta doar sa vezi noul videoclip si o sa intelegi, si cred ca intregul album are aceste caracteristici.

Metalfan: Videoclipul va fi pentru piesa The Great Pandemonium, cand il vom putea vedea?
Oliver: Cred ca va fi lansat la inceputul turneului nostru american.

Metalfan: Noul album a fost compus atat in Germania, cat si in Norvegia, in locatii diferite, ati incercat sa captati o anumita atmosfera in piese, o anumita senzatie de izolare? De ce ati ales aceste locuri si cum v-au influentat ele compozitiile?
Oliver:De fapt toti compunem acasa, Thomas in America, Roy in Norvegia si eu in Germania, iar uneori ne intalnim, discutam toate ideile si le alegem pe cele mai bune. Dar nu inseamna ca trebuie sa mergem intr-un anumit loc pentru ca muzica ia nastere in interiorul nostru.

Metalfan: V-ati despartit anul trecut de Glenn Barry iar Sean Tibbetts, primul basist al trupei, s-a reintors in Kamelot. Cum a fost sa il aveti din nou coleg?
Oliver: Vezi tu, este foarte greu sa te desparti de un coleg de trupa, iar Glenn a facut parte din grup atata timp, toti suntem prieteni. Sean canta cu noi de mai bine de doi ani si de abia recent a devenit membru permanent. Este dificil, nu este ca si cum ai spune: "ok, a plecat, sa schimbam basistul". Am asteptat, sperand ca Glenn se va intoarce, dar nu a facut-o. Sean este o persoana fantastica, are o atitudine grozava pe scena si imi place stilul sau de a canta la bas.







Metalfan: Glenn Barry a parasit grupul pentru a petrece mai mult timp cu familia sa, se pare ca agenda Kamelot necesita o gramada din timpul membrilor trupei, a avea succes presupune ca voi sa fiti departe de familie, cum va impacati cu acest lucru, cum reusiti sa gasiti echilbrul intre trupa si familie?
Oliver: Intotdeauna este dificil, iar rata divorturilor in muzica este cu adevarat mare, crede-ma. In ceea ce ma priveste eu sunt un caz fericit pentru ca prietena mea, Simone Simons, vocalista grupului Epica, este plecata foarte mult timp in turnee. Uneori ajung acasa, o vad pe Simone si ii spun" buna, ce faci?", apoi ea pleaca pentru urmatoarele patru luni sau ceva de genul asta pentru ca Epica este o trupa care concerteaza foarte mult. Este greu, dar ea intelege cum merg lucrurile, ce inseamna sa fii in aceasta industrie si nu avem o alternativa. Sa spunem ca stilul de viata rock and roll nu ma caracterizeaza, stii, cu cate o tipa in fiecare alt oras… Dar ceilalti sunt casatoriti si desigur ca uneori nu este usor si ai nevoie de o sotie foarte intelegatoare ca sa razbati.

Metalfan:Ca tot ai amintit-o pe Simone, va canta iarasi pe noul album Kamelot? Mai sunt si alti invitati pe Poetry for the Poisoned?
Oliver: Da, ea canta si pe acest disc, canta si pe cel de-al doilea album al noii mele trupe, Sons of Season. Ne cunoastem foarte bine unul pe celalalt si desigur ca ajungem sa schimbam idei. Cat despre alti invitati, o sa ai ocazia sa ii auzi pe Jon Oliva, Gus G si  Björn "Speed" Strid

Foto: Max
Autor: Klawz, Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Kamelot

   August 25, 2010  | 0 Comentarii  | 9375 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Oliver Palotai: KAMELOT este un amestec fascinant, imbinam trecutul, experientele si culturile noastre diferite in muzica pe care o cream

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri