interviuri rock

Samael: Baphomet la Bucuresti

Samael: Baphomet la Bucuresti
TRUPE : Samael

Cind eram mai mic, am fost fan Samael. Adica, ce inteleg eu prin asta. Eu aveam asa, niste perioade cind descopeream cite o trupa care mi se parea cea mai tare si o vreme o ascultam in draci ("in draci" ca sa fiu in tema). Samael mi-a produs o astfel de criza, cu Ceremony of Opposites, si mi-a amplificat-o pina m-a cocosat cu Passage. Era vremea cind ascultam casetele pina se toceau si Passage este una dintre cele mai tocite. Visam eu pe vremea aia ca intr-o zi o sa ii vad in concert la Bucuresti si ca o sa dau mina cu Vorph si o sa ii iau si interviu? Probabil ca da, visam, ca vorb-aia, cine nu are vise are cosmaruri. Si iata ca, vorba unui cliseu, visul a devenit realitate. Dupa zece ani. Mai bine mai tirziu decit niciodata, desi cel mai bine era mai devreme. Dupa un show plin de energie si o sesiune de autografe prelungita, primul care a revenit la cabine a fost Vorph. Impreuna cu colegul Dragos P. m-am grabit sa il luam la intrebari pina nu se razgindeste. "Stati asa", a zis Vorph, "sa imi pun un pahar de vin". El cu paharul de vin in mina, Dragos cu un ditamai microfonul, eu cu reportofonul intr-o mina si bookletul de la Eternal in cealalta. Nu am mai gasit inca o mina cu care sa scot hirtia cu intrebari din buzunar, asa ca am intrebat doar din minte:

 

 

Klawz: Am vorbit relativ recent cu ocazia interviului pentru Metalfan, asa ca acum avem doar citeva intrebari despre concertul din seara asta. Mai intii, cum a fost, cum v-ati simtit pe scena?
Vorph: A fost superb. E prima oara cind cintam aici si publicul a fost fantastic, asa ca, da,a fost o adevarata placere.

Klawz: Cum ti s-a parut sunetul?
Vorph: Greu de spus. Pe scena a fost un sunet bun. De fapt, niciodata nu stii cum se aude in sala. Ati putea sa-mi spuneti voi cum a fost, daca ati fost acolo.
Klawz: Eu nu prea am auzit chitarile…
Dragos: Eu le-am auzit. Eu zic ca sunetul a fost bun. Cind am vorbit la telefon, ai spus ca nu ai asteptari in legatura cu concertul asta. Ce parere ai acum?
Vorph: Am o parere buna, a fost chiar frumos. Ce pot sa zic… a fost prima data, sper sa revenim. In mod clar vom reveni.
Dragos: Deci ti-a placut.
Vorph: Cum sa nu-mi placa??? Publicul a fost minunat.

 

 

Klawz: As vrea sa te intreb despre playlist. Nu a fost un concert obsinuit, de promovare a unui disc…
Vorph: Da, a fost o sansa unica pentru noi. Adica nu am mai fost niciodata aici, nici macar ca turisti, in vacanta, nu am fost deloc. Am avut ocazia sa vizitam orasul un pic ieri si speram sa mai avem timp sa-l vizitam putin si in seara asta si am mai si cintat.
Klawz: Cum ati ales piesele pe care sa le cintati? Au fost altele decit ce ati cintat in concertele precedente pe care le-ati avut anul asta?
Vorph: Nu prea. Am avut un concert in septembrie cu acelasi playlist si ne-am hotarit sa-l pastram pentru ca ne-a placut cum a mers. Am schimbat doar ordinea citorva piese, atit.

Klawz: A fost un top pe metalfan.ro, cred ca stii despre ce vorbesc…
Vorph: Da, l-am vazut. Am raspuns vreunei preferinte in seara asta?
Dragos: Da, citorva…
Klawz: Mai multora…

Vorph: Nu poti sa multumesti pe toata lumea, nu? Asa, si?
Klawz: Piesa care a iesit pe primul loc a fost Baphomet’s Throne, ce parere ai despre asta?
Vorph: Cum in seara asta a fost prima data cind am cintat aici, inseamna ca oamenii ne stiau deja dinainte. Si le-a placut piesa asta, probabil pentru ca… fiind o piesa veche se gindesc unde erau, la momentul acela din viata lor cind au ascultat-o. Daca stii piesa asta de zece ani, iti face placere sa o auzi iar, pentru ca iti aduce in trezeste niste amintiri. Pot sa inteleg perfect chestia asta.
Klawz: Ai idee cum sunteti receptati in alte tari? Aici se pare ca fanii prefera albumele mai vechi, cum am vazut, Baphomet’s Throne. In Europa de vest, de exemplu, cum e?
Vorph: Eu zic ca publicul a reactionat bine si la piesele mai noi. Deci cred ca adevarul e undeva la mijloc. In orice caz, stiti cum e, si piesele noi vor fi vechi peste zece ani, asa ca…(ride)

 

 

Klawz: Care a fost momentul de maxima intensitate al concertului din seara asta, pentru tine?
Vorph: Buna intrebare. Habar nu am. Adica, din momentul in care incepe, intru intr-un fel de transa… si ma trezesc la final! (ride)
Klawz: Deci pentru tine tot concertul a fost de maxima intensitate.
Vorph: A fost excelent. Citeodata e greu sa intri in atmosfera, dar in seara asta a fost asa (pocneste din degete), asa ca…

Klawz: Ti se mai intimpla sa ai emotii inainte de vreun concert, dupa atitia ani de turnee?
Vorph: Da, uneori mi se mai intimpla. In seara asta, de exemplu, am avut ceva emotii, pentru ca nu mai cintasem niciodata aici si nu stiam la ce sa ne asteptam, speram sa ne intelegem bine cu publicul. Dar ne-am inteles perfect, a fost nemaipomenit.

Dragos: De unde aveti atita energie? Aveti o prezenta plina de energie pe scena.
Vorph: Ne place ce facem. Si atunci cind iti place, vrei sa ii faci si pe altii sa le placa.

Klawz: Ati avut niste ecrane in spatele vostru pe scena, cu imagini proiectate pe ele. Cit de importanta este partea asta a showului vostru?
Vorph: Folosim ecranele de vreo cinci-sase ani. Nu la fiecare concert, dar de fiecare data cind putem, le aducem. Chiar ne gindim sa facem proiectiile si mai interesante. Se adreseaza in primul rind celor carora showul nu li se pare atit de interesant, care vin sa asculte muzica si nu neaparat sa vada ce facem noi pe scena. Asa ca vrem sa le oferim ceva mai interesant pentru ei, la care sa se uite in timp ce asculta.
Klawz: Alegeti chiar voi imaginile respective?
Vorph: Da. In seara asta nu am avut intreg arsenalul cu noi. La unele dintre ele am lucrat eu impreuna cu tipul care ne-a desenat coperta, altele sunt opera lui Mas. Ne-am consultat intre noi, ne-am dat cu parerea ce se potriveste cu piesele, daca rezultatul e coerent sau nu.

 

 

Dragos: In interviu ai spus ca albumul nou e gata.
Vorph: E aproape gata.
Dragos: De ce nu ati cintat nici o piesa noua in seara asta?
Vorph: Stiti cum e, cind vii pentru prima oara undeva, oamenii vor in primul rind sa auda piesele vechi, deci nu cred ca ar fi fost o idee prea buna sa cintam piese noi. Dar data viitoare cind venim, absolut! O sa fie o multime de piese noi!
Dragos: Totusi poti sa ne dai niste detalii despre album? Cum se numeste? Sau titlul e inca secret?
Vorph: Inca nu stim titlul. Una dintre piese se va numi On the Rise, asta e prima pe care o vom cinta live. Cred ca pina la finalul anului o sa o incercam in concert sa vedem cum merge. Am mixat citeva piese, dar e mai mult un pre-mix, de fapt. Daca totul merge bine, cred ca o sa terminam mixajul in ianuarie, in orice caz, cindva anul viitor.
Klawz: Tot in interviu ai spus ca albumul este un fel de combinatie intre toate albumele pe care le-ati scos pina acum…
Vorph: Da, asa cred ca este.
Klawz: Inseamna ca o sa cintati iar black metal? Ca pe timpuri?
Vorph: Daca ne referim la subiectele versurilor sau la felul in care vedeam lucrurile in trecut, nu, nu o sa mai vedeti asa ceva, pentru ca intre timp m-am schimbat si am o alta perceptie asupra lucrurilor. Dar daca ne referim la muzica, la energie, la a lua din fiecare album ceea ce credem ca a fost cel mai bun lucru pe care l-am facut la momentul respectiv, atunci raspunsul este da, veti gasi asta in noul disc.
Klawz: Aveti vreo data probabila de lansare? Anul viitor, in primavara, in vara?
Vorph: Ne-ar placea sa apara pina in vara, dar cred ca o sa apara in toamna. Nu stim nimic sigur, e greu de spus, dar o sa facem tot posibilul sa il scoatem in cel mai scurt timp.

 

 

Klawz: Mai lucrati cu Regain Records?
Vorph: Nu. Adica, nimic nu e sigur, inca nu am semnat  nimic, dar totusi, cred ca nu.
Dragos: In momentul asta aveti o casa de discuri?
Vorph: Nu, chiar asta ziceam, avem citeva oferte dar inca le comparam si ne gindim, vrem sa o alegem pe cea mai buna.
Dragos: Dar, in nici un caz nu Century Media, nu? (ride)
Vorph: Stiti cum se spune: niciodata sa nu spui niciodata… Dar, totusi, nu prea cred ca se va mai intimpla vreodata.
Klawz: Daca tot suntem la subiectul Century Media, am vazut DVDul vostru scos de ei, Black Trip si trebuie sa spun ca nu am fost impresionat de el. Din cite stiu, la vremea aia nu ati avut vreun cuvint de spus in legatura cu publicarea lui…
Vorph: S-a intimplat ca ei sa aiba toate materialele alea filmate si daca tot le aveau, au crezut ca e bine sa scoata un DVD si asta au si facut. Dar, parerile difera, uite, au fost oameni care mi-au zis ca a fost o idee foarte buna DVDul asta. Uneori suntem atit de absorbiti de ceea ce facem, pentru ca vrem sa facem ceva care sa ne placa, sa facem totul cit mai bine, si avem impresia ca, din pacate pierdem cumva legatura cu fanii. Si poate ei vroiau acest DVD.
Klawz: Aveti in plan sa lansati un alt DVD?
Vorph: Sigur ca o sa scoatem altul, dar nu stim exact cind se va intimpla asta.
Klawz: Cam asta a fost, multumim.
Vorph: Da, si noi va multumim.

 

Fotografii: Underground hours

Autor: Klawz, Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Samael

   December 06, 2006  | 2 Comentarii  | 149343 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Samael: Baphomet la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri