interviuri rock

Soundcheck 5 cu Alex Pascu (GOODBYE TO GRAVITY, THUNDERSTORM)

Soundcheck 5 cu Alex Pascu (GOODBYE TO GRAVITY, THUNDERSTORM)
TRUPE : Goodbye to Gravity, Thunderstorm

Pe o scena orientata mai degraba spre subgenurile agresive ale metalului, bucurestenii de la Thunderstorm au reusit sa-si faca un loc si un nume. Cu mai mult de 10 ani in spate si cu 2 albume lansate, Thunderstorm este deja o trupa cu vechime. Alex Pascu, basist si membru fondator, ne povesteste despre albumele pe care le-a ascultat si care i-au dat inspiratia de a perservera.



Iron Maiden - Somewhere in Time (1986)


Daca cineva m-ar trezi noaptea din somn si m-ar intreba care este albumul meu preferat din toate timpurile, as raspunde mai mult ca sigur ca "Somewhere in Time".
Cand eram mic, am primit de ziua mea o caseta cu o compilatie Iron Maiden (neoficiala), pe care era si piesa Deja Vu. In mod ciudat, desi nu este una dintre piesele de rezistenta Maiden, m-a dat total peste cap si m-a facut sa ma indragostesc de Maiden si ulterior de chitara bass. Soundul atat de unic (neegalat din punct de vedere calitativ pana acum de Maiden, dupa parerea mea - si aici, repet, ma refer la sound, nu la piese) parca te transpune in coperta Blade Runner-istica desenata in ulei de Derek Riggs, parintele lui Eddie, care a integrat in ea zeci de mici mesaje codificate.

Coperta este gandita pentru dimensiuni de vinil, artwork-ul fiind prea grandios ca sa fie bine perceput pe dimensiunea de CD. Exista doua variante: cea cu culori stridente, vii (din editia originala) si una cu o atmosfera mai sumbra, dupa cum se poate observa pe editia reeditata pe Enhanced CD. Din cate am inteles, culorile picturii originale sunt mai apropiate de editia reeditata.

Atât in coperta, cat si in piese, exista extrem de multe mici detalii, si sunt convins ca si astazi daca reascult albumul voi regasi alte si alte mici surprize, eu le numesc ear candy. Exemplul cel mai bun: inainte de solo-ul lui Adrian Smith de pe Stranger in a Strange Land, se aude Bruce (in fundal si foarte sters) strigand Allez! care este semnalul de start al asaltului in scrima (sportul preferat al vocalistului). Albumul contine si singura varianta a piesei Alexander The Great, in continuare singura necântata live de Maiden. Somewhere in Time este o calatorie in timp (dupa cum sugereaza si titlul) si este, in continuare, singurul CD pe care il iau cand vreau sa testez un sistem de sunet hi-fi.



Metallica - Metallica (1991)

Cine nu a ascultat acest album? In Romania postdecembrista nu cred ca exista rocker care sa nu fi ascultat opera de arta care dadea peste cap (peste ocean si pretutindeni) valorile genului metal. Evident, am pus si eu mana pe "caseta din Romana" (albumul era de fapt impartit in doua casete) si le-am ascultat pana s-a stricat banda, dupa care am luat editia premium, care era branduita Metal Hammer. Este un album care a ajutat definirea soundului care acum este perceput de mase ca fiind "metal".

Bob Rock a scos ce era mai bun din "cei patru calareti" si a creat un sound ce complementeaza perfect compozitiile extrem de inspirate. Gasim si aici ear candy din plin, orhestra pe Nothing Else Matters, arma incarcata pe The God That Failed, clape, armonii de voce si chiar aranjamente de chitara gen U2 (Sad But True), subtil integrate intre riffurile agresive si tobele care cand le asculti, parca sunt in camera cu tine. Oh, si, spre deosebire de … And Justice For All, are bass!



Queen - Innuendo (1991)

Prima mea dragoste in materie de muzica a fost Queen (primisem la varsta de 4 ani un minicasetofon mono cu o caseta pe care erau si 3 piese Queen), si, desi, evident nu aveam de unde sa stiu cum se cheama formatia, ascultam acea caseta in fiecare zi. Din momentul in care am aflat ce este, am devenit obsedat de Queen, in scoala generala aveam o colectie de 55 de casete si, pana la 10 ani, nu a fost zi in care sa nu ascult Queen. Insa, din uriasa colectie de albume, cel mai mult m-a impresionat Innuendo, un album cu contraste atât de mari, scris si interpretat cu atâta pasiune si durere, incât nu are cum sa te lase indiferent. Marturisesc ca este un album pe care il ascult rar, pentru ca este un album emotionant si nu il pot asculta in masina sau ca muzica de fundal in timp ce fac altceva. Este chintesenta Queen si totodata testamentul celui mai mare vocalist rock din toate timpurile, regretatul Freddie Mercury.



Dream Theater - Awake (1994)


Nu, nu este albumul meu preferat Dream Theater, insa prima data cand am auzit de ei a fost in 1998, prin intermediul acestui album, si am ramas fara cuvinte. Nu intelegeam cum o trupa poate canta asa. La doua saptamani dupa ce am inceput sa ascult Awake, mi-am vandut basul cu 4 corzi si mi-am luat unul cu 5 ca sa pot cânta intro-ul de la Lifting Shadows off a Dream. Din pacate, caseta pe care o aveam (care era originala, din cate imi amintesc) avea alta ordine a pieselor si nu includea piesa Scarred, iar acum, reascultând CD-ul cu ordinea fireasca a pieselor, mi se pare chiar ciudat. Asa ca am facut repede un CD cu ordinea pe care o stiam de pe vechea mea caseta (si fara Scarred) pentru a ma bucura in continuare ca pe vremuri de el.



Megadeth - Countdown to Extinction (1992)


Am gasit albumul asta intre albumele cu Elvis si muzica clasica a unui prieten in 1993. Mi s-a parut extrem de ciudat sa gasesc un album cu o asemenea coperta (si un asemenea nume) cunoscându-i gusturile, asa ca l-am intrebat ce este cu el. Mi-a raspuns ca este albumul pe care ii place sa exerseze la tobe. Si m-a luat in pod unde avea setul de tobe instalat, a pus CD-ul si a inceput sa bata prima piesa, Skin o'my Teeth. De atunci, sunt un fan inrait Megadeth si Skin o'my Teeth ramane si astazi piesa mea preferata de la ei.



BONUS: Judas Priest - Ram It Down (1988)


Nu l-as numi unul dintre albumele mele preferate, dar este albumul care m-a facut sa ascult metal. Am gasit in colectia de casete a fratelui mai mare al unui vecin de bloc Ram It Down si, vazând coperta, l-am rugat sa imi puna albumul. Am fost atat de fascinat, incat am imprumutat caseta, am copiat-o si am desenat coperta de mâna.

Metalfan: Care este albumul care te face sa te simti cel mai mandru?

Desi pentru mai bine de 12 ani, trupa mea de suflet a fost Thunderstorm,  cu care am inregistrat doua albume (de fapt, unul singur "profi", Vise Digitale, care si acum mi se pare un album cu piese bune si cu o productie care sta in picioare si astazi, desi sunt sute de chestii pe care le-as fi facut altfel), cu siguranta albumul la care am depus cea mai multa munca este albumul de debut Goodbye to Gravity, care in momentul de fata este pe ultima suta de metri in ceea ce priveste productia.
Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Goodbye to Gravity, Thunderstorm

   September 24, 2011  | 4 Comentarii  | 5289 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Soundcheck 5 cu Alex Pascu (GOODBYE TO GRAVITY, THUNDERSTORM)

  • thunderstorm mai exista si face pauza sau a "evoluat" in g2g?

    1. Posted by 1900toamna | 30 Septembrie 2011 15:20
  • "Goodbye to Gravity este o trupa de metal din Bucuresti, care s-a nascut dintr-un mix neasteptat: fosti membri ai formatiei de heavy metal Thunderstorm (care au cantat in deschiderea multor nume “cu greutate” precum Judas Priest, Manowar, Helloween, Evergrey, Rage, Lake of Tears etc) si Andrei Galut, castigatorul editiei 2008 a concursului TV, Megastar."

    Conform comunicatului ce se regaseste in link-ul de mai jos:
    http://www.metalfan.ro/stiri-rock/goodbye-to-gravity-va-participa-la-romanian-rock-meeting-10144.html

    2. Posted by Hellhammer_x09 | 30 Septembrie 2011 17:21
  • .... deci dracu stie :D

    3. Posted by 1900toamna | 04 Octombrie 2011 16:28
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri