stiri rock

CELELALTE CUVINTE deschid concertul Anathema

CELELALTE CUVINTE deschid concertul Anathema

Evenimentul din 29 aprilie de la Sala Palatului ii are ca invitati speciali ai formatiei Anathema pe membrii trupei Celelalte Cuvinte. Ora de incepere si pretul biletelor raman neschimbate.

Biletele in valoare de 60, 80, 100 și 120 RON sunt disponibile in reteaua magazinelor Diverta si online, pe www.ticketpoint.ro si www.myticket.ro.

Cu peste 26 de ani de activitate in spate si continuand sa concerteze si sa produca muzica de calitate, Celelalte Cuvinte ramane una dintre cele mai importante trupe romanesti. A fost formata in 1977, sub numele de Sonic, la liceul “Emanuil Gojdu” din Oradea, de Calin Pop (chitara, voce), Marcel Breazu (bas, voce) si Leontin Iovan (tobe), toti trei ramanand membri ai ei pâna in ziua de astazi. Ei aveau sa devina cativa ani mai tarziu studenti la Timisoara, unde li s-au alaturat Radu Manafu (chitara) si Ovidiu Rosu (sunet), iar pe 13 decembrie 1981, la Casa de Cultura a Studentilor din Timisoara, debuta Celelalte Cuvinte. In aceasta formula au cantat si au castigat premii la festivaluri studentesti, avand un succes din ce in ce mai mare la public. Anul 1985, cu ajutorul celui care a jucat la momentul respectiv un rol important in ascensiunea trupei, regretatul Florian Pittis, avea sa aduca si prima aparitie discografica purtand amprenta Celelalte Cuvinte, pe una din fetele discului Formatii rock nr.8. Aceasta continea patru piese, printre care si binecunoscuta Iarba prin par, unul dintre cele mai mari hituri din cariera trupei.

A urmat, in 1987, primul album ntreg al formatiei, Celelalte Cuvinte, care s-a bucurat de un mare succes, continand piese ca La ceas tarziu, Fantana suspinelor sau Despartire. Stilul ramane acelasi: rock progresiv, elaborat, cu influente din folclorul romanesc, cu combinatii din clasic, preclasic si arhaic materializate in piese extreme de complexe.

Dupa o prima colaborare, in 1986, trupei i se alatura Tiberiu Pop la claviaturi, a carui contributie se resimte din plin incepand cu albumul Celelalte Cuvinte II, inregistrat in 1989 si lansat in 1990. Stilul ramane similar celui de pe Formatii rock nr.8 si Celelalte Cuvinte I.

Nu acelasi lucru care se poate spune despre Se Lasa Rau, album lansat in 1992, cand formatia se afla intr-un moment de foarte mare popularitate. Prin Se Lasa Rau, Celelalte Cuvinte reuseste sa surprinda printr-o abordare mult mai agresiva, indreptandu-se spre un speed – thrash, care ii aduce atat critici cat si noi fani. Stilul poarta insa in continuare amprenta tipica a trupei, iar piese ca Se Lasa Rau, Spre Care Rai si, mai ales, Cina Dragonului raman bine primite in concertele trupei pana in ziua de astazi.

Directia mai agresiva, completata pe alocuri de influente doom metal, continua si pe Armaghedon, un album ale carui texte prezinta un peisaj apocaliptic si o viziune pesimista asupra caii pe care merge lumea actuala. Albumul lansat in 1994 se bucura de un succes de amploare. Profitand de raspandirea tot mai mare a CD-urilor in Romania, este lansat albumul Vinil Collection, o colectie de piese de pe primele trei aparitii discografice.

1997 vine cu un nou album, Ispita, un album cu o conceptie unitara, pe care textele lui Marcel Breazu analizeaza in profunzime ispitele cu care se confrunta fiinta umana pe parcursul vietii sale, de la droguri (Ispita), pana la ispita zborului (Pasarea de plumb). Stilul albumului, produs de Alex Perin (Umbra et Imago), este mai mult orientat spre rock-ul progresiv. Din pacate, materialul s-a bucurat de prea putina promovare si nu a fost editat pe suport CD.

In 2004 este lansat albumul NOS, care aduce ca noutate o combinatie a sonoritatilor clasice, melodioase, regasit pe primele albume si sonoritatile moderne, specifice perioadei. Textele, de aceasta data, trateaza senzatia de alienare traita de omul modern intr-o lume dominata de tehnologie.

Anul 2006 este marcat de aniversarea a 25 de ani de activitate a trupei, aniversare celebrata printr-un turneu national, cu concerte desfasurate pe o durata de 3 ore, in care s-au interpretat piese din toate perioadele creative ale formatiei. De asemenea, evenimentul este marcat si de o reeditare, pe format CD, a primelor trei aparitii discografice, de catre casa producatoare, Electrecord, precum si a albumului Armaghedon, acesta din urma fiind o editie limitata, in format digipack, produsa de catre ProMusic Production. Luna octombrie a anului 2008 marcheaza lansarea unui nou album Celelalte Cuvinte, ce poarta titlul Stem si este editat de casa de discuri TVR Media.

Evenimentul este organizat de Future Production și ARTmania.MAI MULTE DESPRE Celelalte Cuvinte
Posted by Ella, at 00:00 |  April 16, 2009  | 4 Comentarii  | 2191 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: CELELALTE CUVINTE deschid concertul Anathema

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Stiri