Tarot
Activa Site: www.wingsofdarkness.net | COMPONENTA: Marco Hietala - voce, bas Zachary Hietala - chitara Tommy Tuple Salmela - clape, voce Janne Tolsa - clape Pecu Cinnari - tobe |
Biografie
Probabil ca majoritatea redactorilor pusi in situatia de a face o biografie a trupei finlandeze Tarot isi incep prezentarile cu sintagma: “In editia de astazi va vom prezenta cealalta formatie de metal a lui Marco Hietala de la Nightwish”. Previzibil si explicabil totodata, deoarece la nivel de impact si vanzari (cel putin), cei din urma stau mult mai bine decat colegii lor de la Tarot.
Trupa a luat fiinta la inceputul anilor ’80, iar numele Purgatory a fost inlocuit cu cel actual la insistentele primei case de discuri a formatiei. Anul 1986 a gasit un Tarot inspirat si creativ, rezultatul fiind cele doua produse discografice aparute la interval de cateva luni unul de celalalt, single-ul Wings of Darkness si albumul de debut Spell of Iron. Presa vremii i-a clasificat ba heavy metal, ba power metal, unele fanzine chiar dark power metal. Adevarul se afla undeva la mijloc, in muzica trupei fiind incorporate, alaturi de scheletul de baza heavy, multe elemente power metal.
Perioada urmatoare a fost una plina atat din punct de vedere concertistic cat si compozitional, astfel ca, alaturi de single-ul Rose on the Grave (1987), finalndezii au editat si cel de-al doilea produs de studio, Follow Me Into Madness (1988). Am aflat din biografia de pe site-ul oficial al trupei (www.wingsofdarkness.net) ca sfarsitul anilor ’80 a constituit un soi de epoca a “grandilocventei”, astfel incat pana si staff-ul tehnic al trupei Metallica ar fi fost profund surprins de “muntii de Marshall-uri” folositi de trupa Tarot in show-urile sale.
Si pentru ca de obicei in viata unei trupe exista atat suisuri cat si coborasuri, a venit si randul finlandezilor sa intre intr-un con de umbra. Un con mare de umbra, as indrazni sa afirm, daca ne gandim ca intre Follow Me Into Madness si cel de-al treilea disc al trupei a existat un hiatus de aproximativ cinci ani. Intre timp chitaristul Mako H. a fost debarcat, iar locul vacant a fost ocupat de talentatul clapar Janne Tolsa. To Live Forever (1994) a beneficiat astfel de un sound mult mai compact si a inclus foarte multe compozitii valoroase. Trebuie mentionat faptul ca, pentru o mare parte a fanilor formatiei, acest album constituie cel mai reusit din toata discografia trupei.
Pentru ca, de obicei, metalul melodios prinde extraordinar in Japonia, trupa Tarot a avut vanzari semnificative in tara soarelui rasare. In concluzie, primul produs live al trupei, desi inregistrat intr-un club din Helsinki, a fost editat exclusiv pentru piata japoneza. To Live Again (1994), caci despre el este vorba, a constituit un real succes, astfel incat pe urmatorul album de studio al tarot-ilor, Stigmata (1995), a existat si un CD bonus care continea zece din cele saisprezece compozitii existente pe To Live Again. Tarot devenise deja o formatie rutinata, experienta acumulata in anii de turnee simtindu-se pe fiecare compozitie de pe Stigmata.
Anul 1998 a adus un produs ceva mai putin inspirat si carismatic, For the Glory of Nothing, un disc cu nume parca predestinat. Perioada urmatoare a fost una de pauza, astfel incat membrii Tarot si-au putut concentra atentia catre alte proiecte (Marco a cantat cu Sinergy si Nightwish, Janne cu Virtuocity).
Dupa o alta sincopa de cinci ani (perioada in care a fost editata compilatia Shining Black, atat pe teritoriul japonez cat si pe cel european), formatia s-a reunit, a semnat un contract cu renumita casa de discuri finlandeza Spinefarm Records si a intrat in studioul de inregistrari. Rezultatul – discul Suffer Our Pleasures (2003), superior precedentului din toate punctele de vedere. Tarot era din nou in carti. Cu toate acestea, promovarea a avut mult de suferit, astfel incat in multe tari ale lumii acest produs a fost de negasit.
Ruptura intre trupa si casa de discuri Spinefarm a fost inevitabila si, in ciuda unor momente realmente dificile, formatia Tarot a ales sa ramana unita. Fanii au fost rasplatiti in anul 2006 cu reeditarea primelor sase discuri de studio ale trupei (unele cu sunet remasterizat, toate beneficiind de bonus-uri semnificative constand in piese live, demo-uri si mult material needitat anterior). Tommi Salmela, care pana atunci prestase doar ca backing vocalist, a fost “uns” membru cu drepturi depline, astfel ca pe ultimul album al trupei, Crows Fly Back (2006) pot fi auzite doua partituri de voce diferite (trupetii chiar fac o trimitere, pastrand totusi proportiile, la perioada in care la Deep Purple cantau Dave Coverdale si Glenn Hughes).
Concluzia logica ar fi ca, desi nu a revolutionat foarte tare industria muzicala, trupa finlandeza este una valoroasa iar audierea albumelor sale constituie intotdeauna o experienta placuta. Si pentru ca adevarata fata a unei trupe se poate observa numai live, aveti posibilitatea sa faceti cunostinta personal cu Tarot in cadrul Festivalului Artmania, eveniment care va avea loc in Sibiu in perioada 15-17 iunie 2007.
Discografie:
Wings of Darkness (single), 1986, auto-produs
Spell of Iron, 1986, Flamingo Music
Rose on the Grave (single), 1987, auto-produs
Follow Me Into Madness, 1988, Flamingo Music
To Live Forever, 1994, Bluelight Records
To Live Again (live), 1994, Zero Corporation
Stigmata (dublu CD), 1995, Bluelight Records
For The Glory of Nothing, 1998, Blastic Heaven
Shining Black Japan Edition (compilatie), 1998, Zero Corporation
Shining Black European Edition (compilatie), 2003, Spinefarm Records
Suffer Our Pleasures, 2003, Spinefarm Records
Crows Fly Black, 2006, KingFoo Entertainment
Sake, 06 martie 2007
Poze
Albume
Gravity of Light
Casa discuri: Nuclear Blast Records
Crows Fly Black
Casa discuri: KingFoo Entertainment
Comenteaza la: Tarot