SCORPIONS - Sting in the Tail

Sting in the Tail
FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 19.03.2010
CASA DE DISCURI: Sony Music
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 32 voturi

Top 2010: #19
Scorpions more
Componenta:
Klaus Meine - voce
Rudolf Schenker - chitara
Matthias Jabs - chitara
Pawel Maciwoda - bas
James Kottak - tobe

Invitata:
Tarja Turunen - voce (4)
TRACKLIST:

01. Raised on Rock02. Sting in the Tail03. Slave Me04. The Good Die Young05. No Limit06. Rock Zone07. Lorelei08. Turn You on09. Let's Rock10. SLY11. Spirit of Rock12. The Best Is Yet to Come
Actiune si reactiune. Pe cit de aventuros a fost Humanity Hour I, pe atit de cuminte e Sting in the Tail. Asa cum zicea Rudy (Schenker, chitara) e un disc intors spre (si chiar in) anii 80. Dar este el oare un disc care sa le asigure Scorpionsilor o retragere in plina glorie? Nu, dar barem nu ii face de rusine.

Ce a vrut sa zica Rudy cind a zis ca e un album clasic Scorpions? Pai, in primul rind, este "clasic" pentru ca 8 piese din 11 se refera la ce bine e sa fii rocker, sa cinti, dar sa si asculti rock, ce misto e spiritul rockului, ce bine se distreaza si se iubesc fratii rockeri si alte chestii din astea pe care vi le puteti imagina si singuri din momentul in care observati ca trei titluri contin cuvintul rock. Deci asta e ceva clasic, nu puteti spune ca nu. Ok, poate parea un pic cam mult, dar prefer genul asta de abordare comentariilor filosofico-geopolitice de pe The Good Die Young care culmineaza cu un slogan de actualitate: Bring the boys back home.

Analizind in continuare vorba lui Rudy, putem spune ca Sting in the Tail este un album "clasic Scorpions" prin aceea ca recicleaza, cu rezultate variabile, clisee din epoca de aur a trupei. Nu numai ca readuce talk boxul in partitura lui Jabs si vibrato-ul in a lui Meine. Dar mai ales, multe piese de pe Sting in the Tail trimit, discret sau nu, la multe alte piese de pe alte albume, nu toate ale lor. Cel mai tare ma supara asemanarea dintre SLY si Send Me an Angel. Zicea el Rudy ca albumul asta a luat ce a fost mai bun pe Crazy World, dar nici chiar asa, totusi. Iei si tu mai subtil, asa, cum Raised on Rock scoate de la naftalina tiparul de la Rock You Like a Hurricane si No One Like You; sau cum No Limit ne arata ca rifful din Bad Boys Running Wild face pui; sau cum The Good Die Young porneste din acelasi loc ca Love of My Life (Santana), dar, cu citeva suspine din Born to Touch Your Feelings strecurate magistral si cu Tarja pe fundal, ajungi la un cu totul alt rezultat; sau... si asa mai departe. Oricum, a capta spiritul anilor 80 e o treaba periculoasa, dupa cite vad, pentru ca spiritul asta te copleseste si, de atita veselie, uneori ajungi sa iti pierzi individualitatea in noianul de trupe tribut Led Zeppelin si AC/DC. Chiar daca discul are un sunet modern si pe ici colo sunt aruncate tot felul de smecherii (oftaturi, chiote, bilbiieli, onomatopee) eu unul observ o evidenta plafonare; si cind nu mai stii unde sa te mai duc, te-ntorci acasa. Numai ca atunci cind acasa inseamna niste super-albume care au pus umarul la nasterea unui gen - heavy metal - nu ti-e usor nici acolo.

Asadar, pina la urma, dincolo de asemanari si deosebiri, cit de bune sunt piesele astea? Eu am gasit aici tot atitea momente frumoase cite am gasit stinjenitoare si fiecare, cind le ascult, ma face sa le uit pe celelalte. Cind imi place, cind ma enerveaza. Ascult Raised on Rock, Turn You on, Sting in the Tail sau No Limit si imi zic: vai, dar ce disc superb! Te ia pe sus! Ascult SLY, Rock Zone sau Spirit of Rock si imi vine s-o iau la fuga. Sau, si mai clar, ascult The Best Is Yet to Come si ma iau cu miinile de cap: e superba pina intra cu hey-ah-hey-oh. Ce mama dracului mai e si aia hey-ah-hey-oh??? Dupa atitia ani de cintat si cu 3 producatori in studio tu vii si-mi spui hey-ah-hey-oh? Chiar nu a avut nimeni nici o idee mai desteapta, sa nu strice si piesa asta? Punindu-le unele peste altele cu bune si rele, balanta ramine in echilibru si nici macar baladele, la care, conform traditiei, nimeni n-ar trebui sa-i intreaca, n-o inclina decisiv: Lorelei trage in sus, SLY in jos, The Best Is Yet to Come si in sus si in jos.

Dar cum sa ma supar pe o trupa cu care am crescut? Cind vocea lui Meine mi-e draga chiar si atunci cind cinta It's fun, fun, fun/To be number one? Nu am cum. Dar nu pot sa nu constat cu parere de rau ca retragerea ar fi fost mult mai implinita daca s-ar fi intimplat inainte de discul asta.

Klawz more Nota: 8


Posted at 09:58 |  11 Februarie 2010  | 4 Comentarii  | 4049 Vizualizari

Comenteaza la: Sting in the Tail

  • Mi se pare destul de rasuflat. Nota 7 e ok pentru acest album

    1. Posted by Master Gremlin | 20 Martie 2010 18:55
  • Eu zic ca "SLY" seamana cu When the Smoke is Going Down (inceputul) si are elemente din Still Loving You (SLY vine de la Still Loving You). Lorelei seamana mai mult cu Send Me An Angel. Mie albumul imi place. Ca de obicei pentru Scorpions, are un measaj pozitiv, fara depresii, pesimism si ganduri suicidale si alte asemenea. Nu cred ca e mai bun decat Unbreakable si e departe de Blackout. La varsta lor au o energie si gandire pozitiva pe care multe trupe mai tinere nu le au.

    2. Posted by Marc | 22 Martie 2010 14:10
  • La Lorelei seamana cu SMaA doar tonul de clapa de la inceput, in rest e altceva, pe cind inceputul lui SLY e identic cu SMaA.

    3. Posted by Geralt de Rivia | 22 Martie 2010 17:05
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way