interviuri rock

Costin Chioreanu (BLOODWAY): vezi ce poti descoperi cu mintea si sufletul

Costin Chioreanu (BLOODWAY): vezi ce poti descoperi cu mintea si sufletul
TRUPE : Bloodway

Bloodway - un nou nume al scenei metalice bucurestene si nu numai, in care sunt angrenati Costin Chioreanu (voce, chitara), Alexandru Ghita (tobe) si Mihai Andrei (bas), va lansa discul de debut in data de 27 februarie 2014 in clubul Question Mark din Bucuresti. Am profitat de aceasta ocazie si am stat de vorba cu Costin despre discul de debut - Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon, despre ce inseamna Bloodway, dar si despre cunoastere de sine. Costin Chiorenu este fara indoiala unul dintre cei mai interesanti artisti cu care am avut ocazia sa dialoghez pana acum. Nu va retin mai mult decat este nevoie si va invit sa aflati mai multe din randurile de mai jos:


 
Metalfan: Salut si bine ai revenit in paginile Metalfan.RO!

Costin Chioreanu: Salut!

Metalfan: Costin, in primul comunicat oficial despre Bloodway ai spus ca pana in momentul in care totul a fost gata nimeni nu a stiu de existenta voastra. Cum ai simtit aceasta experienta? Te-ai simtit liber, detasat sau v-a dat ocazia sa simtiti o emotie ce poate era de mult uitata?

Costin Chioreanu: Da, asta era adevarul. Cum am scris asa a fost. Normal, prietenele noastre stiau ce facem, insa in rest am tinut secretul fara exceptii. Asa m-am simtit lasat in pace de mintea mea, care nu avea cu ce sa faca nici o analogie, sa imi consume energia cu asteptari si tot felul de prostii inutile. Asa am putut sa ma cocnentrez pe ce aveam de facut, asa cum ar fi fost normal, exclusiv, 100%. In tacerea asta,  facand lucruri impreuna, exclusiv pentru noi, am descoperit multe lucruri pe care le aveam in subconstient dar pe care, cel mai probabil, nu le-am “mestecat” in trecut. Asa ca tacerea ne-a invatat multe, atat despre noi cat si despre relatia noastra cu lumea inconjuratoare.

Metalfan: Poti sa ne vorbesti despre numele vostru? De ce Bloodway? Cum ati ajuns la aceasta denumire si ce simbolizeaza pentru voi?
Costin Chioreanu: Bloodway este un nume mai vechi in mintea mea...l-am descoperit acum ceva ani de zile si l-am pastrat pentru cand va veni momentul sa fie folosit. Calea sangelui reprezinta calea pe care un om si-o urmeaza in viata, calea pe care este oricand liber sa o schimbe sau sa o pastreze, calea pe care acel om aduna toate experientele vietii. 

Metalfan: Cum ati ajuns sa semnati cu casa de discuri I, Voidhanger Records tinand cont de faptul ca nu se stia public nimic despre voi? Cum i-ati convins ca merita sa semneze cu voi?
Costin Chioreanu: I, Voidhanger records au fost clienti de-ai mei pentru o proiect grafic anul trecut. Asa am ajuns sa-i cunosc. Lucrand pentru ei mi-am dat seama cat de multa atentie dau trupelor semnate cu ei, conceptelor acestora si multor detalii foarte fine, care nu ca scapa printre degete altora, ci nici macar nu sunt luate in considerare. Asa ca, m-au pus pe ganduri. Cand am avut demo-ul gata i-am intrebat pe Mihai si pe Alex daca li se pare o idee buna sa le trimitem numai italeinilor demo-ul si sa vedem ce se intampla. Am cazut de acord ca e ok, le-am  trimis demo-ul tras live in sala de repetitii si raspunsul a fost pe cat de rapid, pe atat de placut. Asa a inceput relatia noastra cu I, Voidhanger.

Metalfan: Te intrebam despre cum ati ajuns la I, Voidhanger Records pentru ca in luna noiembrie abia ati inceput inregistrarea materialului, iar in luna decembrie a aparut anuntul cu privire la lansarea discului. De ce credeti ca altor trupe le ia mai mult timp pana reusesc sa finalizeze un disc?
Costin Chioreanu: Da, e adevarat ca in luna noienbrie abia am intrat in studio, dar demo-ul il aveam gata din Septembrie, asa ca atunci cand am intrat pe usa studioului Next Dog, stiam clar ca aveam deal semnat cu I, Voidhanger iar I, Voidhanger stia la ce sa se astepte sa iasa din studio. Legat de cat de mult timp ia unei trupe sa termine un material, depinde de prea multi factori, asa ca aici nu am cum sa iti raspund. In situatia noastra nu avea ce sa dureze mai mult, aveam banii de inregistrari stransi de ceva vreme, aveam piesele compuse , versurile finale cand am intrat in studio, fiecare instrument a avut la dispozitie cate o zi de inregistrare, dupa care Marius si-a respectat angajamentele si deadline-ul, la data stabilita aveam produsul finit. Un accident, lispa de concentrare a vreunuia dintre noi...da, ar fi putut decaleze treaba. Altceva nu vad ce anume.


 
Metalfan: Asta-i o intrebare ce poate avea un raspuns interminabil, dar cat de importanta este o casa de discuri pentru o trupa? Sau mai bine zis, cat de importanta mai este prezenta unei trupe, acum in 2014, in portofoliul unei case de discuri?
Costin Chioreanu: O casa de discuri serioasa nu strica niciodata, chiar si intr-o lume atat de haotica ca cea de astazi. Ce ne-a interesat pe noi a fost sa avem materialul de debut printat cum trebuie, distribuit cum trebuie, promovat cum trebuie. Iar aceste lucruri le face o casa de discuri care functioneaza asa cum trebuie. Daca nu e deja foarte clar pentru toata lumea, vreau sa adaug: cererea de merchandise este mult mai mare fata de cereera de discuri. Asta ce inseamna? Acel numit “fanbase” este in mare parte o iluzie, in foarte multe cazuri tricoul este doar felul in care oamenii arata apartenenta la un grup social cumva legat de un subgen de muzica si cam aici se termina epicentrul activitatii de “fan”, nu acela de a se duce acasa, de a asculta muzica si de o trai. Normal, exista si ascultatori traditionali enorm de multi, care sunt interesati si de merch si de muzica in sine. Eu cred ca muzica noastra este facuta mai ales pentru cei ce vor sa asculte, sa descopere, sa viseze. Daca asa este, atunci cred ca rolul casei noastre de discuri este unul important. 

Metalfan: Uite, o intrebare care mi-a venit in minte de mai multe ori si pe care m-am gandit sa o strecor in acest material: Exista rockstar-uri printre muzicienii din
noul val, sau este vorba doar despre "produse" ce sunt impinse in fata cu scopul de a atrage prin imagine si de a compensa lipsa de substrat a muzicii lor?
Costin Chioreanu: Sincer, habar nu mai am ce mai inseamna rock star. E un covant ciudat...acum. Rockstari au fost aia carora le-a spus rockstar istoria, nu comunitatea din care faceau parte. Da, acum exista si fabrici de rockstari, ce difera prin raza de acoperie a celor pe care-i conving cu “rockstar-urile” lor...de la scena dintr-o bodega si 3 prieteni  pana la niste americani cu bani de spalat si relatii stabile in toata media solida de metal inca din anii 80. Eu mi-am propus sa ma focusez pe ce imi place si pentru mine exista rockstari, in intelegera mea veche a cuvantului, chiar si in noul val. Daca noul val incepe cu anii 90.

Metalfan: Ce cantareste mai greu cand vine vorba de Bloodway? Mesajul, muzica, povestea, imaginea si cat de importante sunt si celelalte trei aspecte pentru totul unitar?
Costin Chioreanu: Bloodway inseamna tot ce facem sub numele asta. Facem asta pentru noi, asa ca toate aceste aspecte sunt la fel de  importante.

Metalfan: In data de 27 febriarie 2014 urmeaza sa lansati discul de debut in cadrul unui eveniment restrans ce va avea loc in clubul Question Mark din capitala. De ce ati luat hotararea sa existe un numar limitat de bilete?
Costin Chioreanu: Au fost mai multe motive. Unul dintre ele este ca am estimat numarul maxim de oameni la care atat cei din public cat si trupa se pot inca simti bine. Nu ne intereseaza sa fie sold out, dar am zis sa anticipam problema asta, just in case. Prefer niste aer in plus si confort in loc de 20 de bilete in plus. Sincer, mi se par multe si 70. Al doilea motiv a fost , asa cum am spus mai sus, ca la noi totul conteaza, absolut orice detaliu. Mi-am adus aminte cat de mult ma enerveaza sa ma duc la un concert care ma intereseaza si sa capat doar o stapila pe mana. Un bilet frumos mi se pare un respect aratat evenimentului in sine si totodata o aminitire pentru cel care il cumpara. Al treilea motiv este acela ca oamenii se duc sa cumpere biletele de la club, inainte. Asta inseamna ca cine este interesat face acest lucru. Sincer nu ma intereseaza absolut de loc sa cant in fata unui public de neinteresati de trupa noastra, ajunsi acolo ori ca nu au avut ce face in seara aia, ori ca “hai ma la aia ca aici e plictiseala” sau sa vina sa imi numere greselile.

Metalfan: Si ca tot am adus vorba despre albumul de debut, ne puteti povesti mai multe despre titlul discului - Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon?
Costin Chioreanu: Sigur. “Sunstone Voyager” se refera la o modalitate veche de a naviga pe mare, folosita mai ales de vikingi, pentru a reusi sa se ghideze dupa soare, atunci cand cerul era innorat si orizontul in ceata. Mi-a placut idea de a face cumva sa gasesti soarele “in ceata”...era exact ce faceam cand ne-am apucat de compus si cand am facut trupa. “Clandestine Horizon” - se refera la orizonturi ce odata atinse , pot naste idei atat de radicale in minte incat e mai bine sa le pastrezi pentru tine, pana in momentul in care vei fi in stare sa le explici lumii corespunzator.  Este vorba si de a cauta si a invata din cea ce gasesti, nu de a spune ca esti in cautare si de a uita sesnul acesteia focusandu-te pe parerile si comantariile lumii. Asa ca in final, intelesul intregului titului este - “Navigand pe marea vietii, cautand soarele dincolo de nori si ceata, de voi afla taine le voi pastra in mine pana cand voi fi pregatit sa le arat lumii, asa cum se cuvine”. Era cam lunga si cam prea explicita variante in limba romana, asa-i? Hahahaha


 
Metalfan: Spuneai de lucruri radicale, da-mi un exemplu de astfel de descoperire radicala pe care o poti impartasi acum.
Costin Chioreanu: Ok, uite un exemplu, ceva mai cuminte: opreste-te pentru o vreme din toata nebunia in care traiesti si gandeste-te bine ce iti place cu adevarat, ce se duce direct in suflet si iti creaza bucurie sincera si ce de fapt “iti place” doar pentru ca ai un motiv pentru asta, un motiv care vine din lumea ce te inconjoara, nu vine din simtit si nevazut, desi mintea asa face sa para. Pentru ca prietenilor tai le place, pentru ca asa e in lumea asta, pentru ca , pentru ca... Stiu ca suna a cliseu, dar fa experimentul asta si de vei fi sincer cu tine vei constata ca trebuie sa faci niste schimbari in viata ta, multe dintre ele care vor afecta aparentul confort social, de care te “bucuri” acum. Trist este ca atunci cand spui asta cuiva acel cineva incepe instant sa te introduca in categoria “face pe superirou, atotstiutoru, etc.”. Si daca nu e asa? Daca eu doar iti dau o sugestie pe care ti-o mai si spun, capatata fiind in urma experientei tarite? Incearc-o intai si vezi daca iti e utila sau nu, nu conteaza in fata Universului daca eu am avut drepatte sau TU ai avut dreptate. E vorba despre ce functioenaza in cazul meu si ce functioneaza in cazul tau. Nu trebuie sa fim la fel, pentru ca nu o sa reusim niciodata. Dar diferenta nu este startul competitiei. Nu suntem in competitie, imi pare rau sa dezamagesc pe multi spunand asta. Chiar nu suntem, asta nu face parte din luema in care ne-am nascut ci face parte din lumea in care am fost “educati”. Du-te in mijlocul naturii si asculta vantul, pasarile si uita de oameni si vezi ce poti descoperi cu mintea si sufletul. Intoarcete la om si spune-i ce-ai descoperit cu inima libera. Daca el va face la fel, atunci ai reusit. Amadoi ati facut un pas inainte in analiza si cunoastere. Asta este sensul. Dar, asta nu este un adevar, pentru ca nu exista adevar, exista doar puritatea mesajului tau. Cu cat este mai pur, cu atat mai multa lume il va asculta asa cum se cuvine. Iar asta este mesajul meu. Cat de curat este, asta va spune numarul de oameni care il vor “asculta” asa cum se cuvine. Ceva ce nu o sa stiu niciodata, nici eu, nici tu... asta este frumusetea si nebunia lumii in care ne-am nascut.
 
Metalfan: Stiu ca poate fi o treba un pic mai dificila, insa ar fi interesant daca ne-ai spune din punct de vedere liric povestea fiecarei piese de pe disc.
Costin Chioreanu: Nu e deloc dificil, imi face placere. Insa o sa fac o prezentare generala, nu o sa intru in detalile povestii care se desfasoara asemenea unui serial in 5 episoade, pentru a pastra surpriza pentru lansare. Piesa 1 – I'm a Drop of Water in an Ocean of Stars – este un intro, pe cat de galagios pe atat de melancolic. Singurele versuri sunt cele din titlu care vorbesc despre conditia reala a omului – asat este de fapt, o picatura de apa intr-un ocean de stele...un alt inteles ar fi diferenta intre iubitorii de ego “starurile” si oamenii “cu piciorele pe pamant” care isi realizeaza conditia.
Piesa 2 – The Skeleton Key – piesa si versurile au fost deja publicate asa ca aici deja luema stie cumva despre ce e vorba. Textele vorbesc despre acea “cheie” care deschide toate lacatele impuse de minte si lumea omului permitandu-ti sa te descoperi pe tine. Versurile sunt o varianta foarte personala a acestei povesti. Este prima piesa pe care am compus-o ca trupa, si totodata cea mai intunecata.

Piesa 2 – Free Ends –Piesa vorbeste in mare despre amagire si dezamagire, despre un moment de naivitate pura in viata unui om, povestit la mult timp de catre acesta...mult timp in care a  vazut pe pielea lui cum trateaza oamenii de fapt naivitatea unui suflet curat. Idea pricipala a piesei este ca indiferent cat de mult doare sa faci asta, esti liber oricand sa pleci, sa schimbi, sa evoluezi. Mintea si raportarea acesteia la normele sociale impuse de om sunt sunt singurele usi inchise intre noi si o viata traita demn.

Piesa 3 - Eye Service Collapse – da, este vorba de “decaderea aparentei”. Este cea mai directa piesa din punctul de vedere al versurilor, cea mai agresiva si cea mai “ironica”. Pe scurt este o descriere a oribilitatii lumii bazata pe minciuna si aparenta, intercalata cu niste intrebari retorice pe post de refren. Refrenul prezinta doua puncte cheie in reprezentarea caracterului omului de azi: ipocrizia si egocentrismul.

Piesa 4 – Piesa care da si titlul materialului- Avand in vedere ca am explicat deja titlul destul de pe larg, no o sa ma repet, piesa despre asta vorbeste. Finalul piesei poate aduce aminte de poemul The Rime of the Ancient Mariner, dar intr-o maniera mai suprarealista. Piesa marcheaza finalul primului capitol din poveste, personajul gaseste cheia scaparii din lumea in care a fost inchis si cade in vastul cosmos.

Metalfan: Revenind la concertul vostru de lansare din data de 27 februarie 2014, ne poti spune mai multe despre acest eveniment?
Costin Chioreanu: Accesul publicului va fi posibil incepand cu ora 20:30, concertul va incepe la 21:30 fix, indiferent ca sunt prezenti 3 oameni sau 70, se vor gasi cd-uri de vanzare si probabil si un model de hanorac cu fermoar,  biletele se gasesc la Clubul Question Mark (Calea Victoriei 48-50) , in fiecare zi dupa ora 18:00, pretul unui bilet este de 15 lei. Un alt detaliu important este ca rugam pe cei ce vor veni la acest cocnert sa uite pe parcrsul show-ului de aparate foto, iphone, smart whatever, orice face click si produce imagini sau filme. Nu ne dam interesanti, ci imi doresc ca oamenii sa stea sa ne asculte si sa intre in atmosfera mai mult decat oprice altceva. Dupa incheierea concertului, cine va mai ramane in club se va bucura (sau nu) de muzica pusa de mine, pana in momentul in care ma voi imbata si implicit voi pleca.

Metalfan: Stiu ca respectiva locatie permite inregistrarea concertelor in conditii decente. Intentionati sa inregistrati acest concert pentru un disc live sau pentru un viitor DVD?
Costin Chioreanu: Normal ca nu intentionam asta. O sa facem un DVD atunci cand vom avea un show mult mai amplu, atat ca minutaj cat si ca scenografie. In plus, mi-as dori pentru un dvd sa avem si o locatie cat mai speciala cu putinta, nu un clasic club sau o scena de festival.

Metalfan: Dupa acest eveniment aveti in plan sa promovati discul Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon si prin alte concerte in tara? Intentionati sa promovati materialul printr-o activitate concertistica si-n afara tarii?
Costin Chioreanu: Ce este cert este ca suntem o trupa care canta live. Da, planuim niste concerte atat in tara cat si in strainatate, dar repet, aceste planuri se vor materializa doar daca simtim ca are sens.


 
Metalfan: Mai devreme am discutat despre numele trupei, despre numele discului si despre compozitiile prezente pe acest material, insa era cat pe ce sa omit un aspect foarte important: artwork-ul discului. Este reprezentat grafic un compas si un ochi... sau? Poti sa ne spui mai multe despre aceasta creatie?
Costin Chioreanu: Cei ce vor cumpara CD-ul vor avea o mare surpriza, pentru ca intreg bookletul este plin de ilustratii. Fiecare piesa in parte are propria ei ilustartie, care povesteste grafic idea acesteia. Un booklet de 16 pagini pentru un EP consider ca este intr-adevar ceva special. Ce voiam sa iti zic este ca e mutl mai mult material garfic decat ai vazut public pana acum. Este adevarat, coperta discului reprezinta concluzia materialului, prezinta personajul nostru principal cautand raspusnuri in interiorul umbrei lui. Prin aceasta zareste un punct de orizont din care se naste soarele. Nu este un compas, nu este un ochi, este o deschidere prin care se naste soarele. O consider cea mai buna lucrare pe care am facut-o in viata mea, ca si coerenta a prezenatrii unei idei atat de asbtracte...

Metalfan: La finele anului 2014 veti fi prezenti si pe scena festivalului November to Dismember prezentat de catre Axa Valaha Productions si Ribcage Booking. Ce asteptati de la acest eveniment? Aici ma refer atat din calitatea de artisti, dar si din cea de fani ai genului?
Costin Chioreanu: In general, nu avem nici o asteptare. Si nu sunt ipocrit cand zic asta, chiar personal lupt foarte mult cu mine sa ma educ sa scap de toate prostiile astea, total nefolositoare si deasemenea extrem de daunatoare procesului de creatie. Ma intereseaza sa ne simtim bine pe scena, atat cat sa se creeze magia si muzica sa “vorbeasca” oamenilor. Daca ne simtim bine, atunci muzica “vorbeste” oamenilor si oamenii o vor asculta. Daca nu, nu, iar aia inseamna sa faci galagie degeaba. Ne bucuram mult ca am fost invitati la un eveniment de asemenea avenrgura, mai ales ca nu aveam la momentul in care s-a batut palma nici macar o piesa online, nu stia nici dracu cum sunam. Increderea organizatorilor ca urma sa venim cu un material bun si sa nu dezamagim live ne-a impresionat si le multumim foarte mult pe aceasta cale.

Metalfan: Iti multumesc pentru raspunsurile oferite! In incheiere doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metlafan.RO?
Costin Chioreanu: Si noi iti multumim! Salut!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Bloodway

   February 04, 2014  | 1 Comentarii  | 3938 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Costin Chioreanu (BLOODWAY): vezi ce poti descoperi cu mintea si sufletul

  • super beton interviul, mi s-a facut pielea de gaina de cateva ori in timp ce-l citeam. De abia astept concertul, cred ca va fi ceva cu totul deosebit.

    O rugaminte pt metalfan: verficati textul inainte de a-l publica, acest articol si interviul cu Tormentor sunt pline de greseli si e cam enervant, sincer.

    1. Posted by darmoth | 18 Februarie 2014 14:47
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri