interviuri rock

Mic Michaeli (EUROPE): Intotdeauna am avut un public extraordinar in Romania!

Mic Michaeli (EUROPE): Intotdeauna am avut un public extraordinar in Romania!
TRUPE : Europe

Mic Michaeli, claparul grupului suedez Europe a fost destul de amabil si a acceptat invitatia noastra de a discuta inainte de concertul din cadrul editiei din acest an a festivalului OST. Un pic "scump la vorba", dar pus pe glume, Mic ne-a vorbit despre inceputurile trupei, despre discul Bag of Bones (2012), dar si despre ce surprize are pentru fanii... Manowar! Mai multe detalii in randurile de mai jos:


 
Metalfan: Salut Mic! Pentru inceput, haide sa ne intoarcem putin in timp si sa vorbim despre inceputul carierei tale muzicale. Te-ai alaturat formatiei in 1984, cand ei sosesera deja doua albume. Tu ce facusei in materie de muzica pana atunci?

Mic Michaeli: Aveam propria mea trupa numita Avalon. N-am scos niciodata vreun album, dar am lansat cateva demo-uri. Nu suna prea rau, chiar daca ar fi s-o ascult azi.

Metalfan: Care e parerea ta despre primele albume Europe, n-ai fost deloc implicat in realizarea lor, ce crezi despre ele din punctul de vedere al unui fan?

Mic Michaeli: Mi-a placut primul album, dar sunetul a fost foarte prost. Pe de alta parte, Wings... ramane unul dintre albumele mele preferate de la Europe.

Metalfan: Europe era deja o formatie cunoscuta si apreciata la momentul acela? A fost dificil sa obtii postul?
Mic Michaeli: Trupa nu era atat de mare atunci, dar era cunoscuta in lumea hard rock-ului din Suedia. Eu cantasem deja cu ei ca “mercenar” in turneele pe care le faceau prin Suedia si Finlanda pentru promovarea albumului WOT, deci ajunsesem sa-i cunosc pe baieti – si ei pe mine. Asa ca, pana la momentul in care m-au rugat sa ma alatur formatiei, stiau ce pot in materie de cantat cu clapele. Si intre timp eu si Joey devenisem buni prieteni. Daca a fost dificil sa obtin postul? Nu, eram singurul clapar pe care il stiau, hahahaha.

Metalfan: The Final Countdown (1986) a fost albumul care a propulsat trupa pe plan international. Se spune ca partitura principala de clapa fusese compusa de Joey Tempest cu multi ani inainte. A tinut-o secreta in tot acest timp? De ce crezi ca n-a folosit-o inainte?
Mic Michaeli: Am compus riff-ul dupa ce s-a lansat albumul Wings.... Deci, normal, l-am folosit pe primul album care a urmat: The Final Countdown.

Metalfan: Chitaristul John Norum a plecat din trupa dupa lansarea lui The Final Countdown, intrucat – credea el – clapele ocupau prea mult spatiu si trupa devenea prea comerciala. Imi imaginez ca restul emebrilor trupei nu credeau chestia asta, atfel el n-ar fi plecat, nu? Au fost discutii sau certuri pe aceasta tema atunci?
Mic Michaeli: Noi, ceilalti, eram horatati sa muncim din greu ca sa “cucerim lumea”. Pe Norum nu-l interesa chestia asta. Joey, John, Ian si cu mine nmu credeam, la vremea respectiva, ca albumul era comercial; pur si simplu a devenit comercial si ne-a adus mult de munca.



Metalfan: Cu chiratistul Kee Marcello ati inregistrat doua albume de succes: Out of This World (1988) si Prisoners in Paradise (1991), iar compunerea pieselor a devenit o munca de echipa. Tu si Marcellor ati fost din ce in ce mai implicati, alaturi de compozitorul principal - Joey Tempest. Cum l-ai descrie pe Marcello in calitate de compozitor si chitarist si cum ai aprecia contributia lui la succesul formatiei?
Mic Michaeli: Cred ca lui ii placea foarte mult rock-ul american de pe Coasta de Vest si a incercat sa aduca ceva din acel stil in trupa. Insa si-a schimbat stilul de a compune si a canta ca sa se potriveasca cu ce facea Europe. E un instrumentist foarte bun si un muzician foarte talentat. Ne-am distrat foarte bine impreuna.

Metalfan: In 1992 formatia a luat o pauza. Stilul grunge devenea din ce in ce mai popular si formatiile de rock melodic capatau din ce in ce mai putina atentie. Crezi ca Prisoners in Paradise (1991) ar fi fost mai bine primit daca era lansat intr-o alta perioada? Cu 3-4 ani mai devreme, sa zicem?
Mic Michaeli: Poate ca da, n-o sa stim niciodata. Am vorbim cu multi oameni care cred ca Prisoners in Paradise  (1991) a albumul lor favorit de la Europe.

Metalfan: Spune-ne putin despre proiectele tale in perioada in care Europe a luat o pauza. Ai cantat cu Glenn Hughes si Brazen Abbot, ce altceva ai mai facut?
Mic Michaeli: Am cantat cu diverse trupe si diversi artisti si am compus muzica pentru altii in toata acea perioada, dar mi-e greu sa-mi amintesc absolut tot... Printre altele, am produs un album (Different Phases), pe care am si cantat, al unui chitarist/vocal suedez foarte talentat: Paolo Mendonca. Am cantat si pe primul album al unei trupe numite Last Autumns Dream. Si am contribuit la compozitia a trei cantece de pe cel mai recent album al lui Joey.

Metalfan: Joey Tempest a avut o cariera solo de succes, ce crezi despre activitatea lui pe cont propriu?
Mic Michaeli: Foarte tare! Primul album in mod deosebit.

Metalfan: Multe trupe se reunesc dupa o perioada de timp. Acelasi lucru s-a intamplat cu Europe in 2003. Crezi ca muzica e ciclica? Anumite genuri muzicale devin foparte populare, apoi decad, doar ca sa revina in forta cativa ani mai tarziu. Prin 2000 am vazut o revenire a power metal-ului, dupa aceea a reinviat thrash metal-ul si acum apare din nou grunge-ul, cu Alice In Chains si Soundgarden care se reunesc... Ce crezi despre acest fenomen?
Mic Michaeli: Cred ca genurile muzicale au o anumita ciclicitate. Dar cand ne-am decis sa ne reunim eram hotarati sa NU facem din nou ce facusem in anii ’80, ci sa facem ca sunetul Europe sa evolueze. Poate ca un album e putin mai dur, poate ca altul e putin mai melodic, iar un al treilea poate fi mai inspre blues. La un moment dat chiar o sa avem un album care suna exact ca in anii ‘80... sau nu (hahaha)!

Metalfan: Dupa reunire ati lansat 4 albume. In timp ce Start from the Dark (2004) si Secret Society (2006) suna a rock modern, Last Look at Eden (2009) si Bag of Bones (2012) se indreapta amandoua catre un rock retro cu puternice influente din anii ’70. Ce a determinat aceasta schimbare?
Mic Michaeli: Suntem exploratorii micului nostru univers muzical. Nu stim dinainte ce urmeaza sa facem, pur si simplu facem ceea ce simtitm in momentul respectiv. Suntem intr-o calatoria muzicala si ne placem foarte mult cand fanii ne urmeaza. Ultima piesa de pe Bag of Bones, Bring It All Home, e modul nostru de a spune “Multumesc!” tutror fanilor care ne-au insotit in calatorie.

Metalfan: Firebox e o piesa care iese in evidenta, e o melodie progressive rock/metal pe un album de classic rock. Last Look at Eden (2009) a avut si el o piesa similara – No Stone Unturned. Desi formatia incearca sa isi gaseasca inspiratia din activitatea trecuta, totusi nu a disparut dorinta de a experimenta, nu?
Mic Michaeli: Ai perfecta dreptate. Nu vom inceta niciodata sa experimentam abordand genuri usor diferite. Poate urmatorul album va fi dedicat in totalitate genului prog, hahaha.

Metalfan: Ne puteti da mai multe detalii despre coperta ultimului album, Bag Of Bones? Ce reprezinta, cine e graficianul? Pare una dintre cele mai complexe si pline de simboluri coperte din toate albumele Europe.
Mic Michaeli: Artistul (Ulf) nu face constant coperte de album, insa noi am vazut un desen pe care il facuse pentru o formatie suedeza numita Graveyard. Atunci l-am intrebat daca vrea sa lucreze si pentru noi, a acceptat si i-am dat titlul Bag of Bones, dupa care el a venit cu mai multe schite. Tuturor ne-a placut cea pe baza careia el a facut ulterior coperta albumului. Cred ca reda foarte bine modul in care te simti cand revii acasa dupa cativa ani de turnee si incerci sa compui cantece pentru urmatorul album. Complet stors.

Metalfan: Bag of Bones a primit in general cronici pozitive, deci ar fi corect sa presupunem ca formatia e multumita de album?
Mic Michaeli: Corect!


 
Metalfan: Vara asta veti veni in Romania sa cantati la OST Fest in Bucuresti. Nu e prima voastra experienta de acest gen; ati mai cantat la Festivalul Peninsula in 2010, la Brasov in 2005 si de Anul Nou in Bucuresti in 2006. Ce-ti mai amintesti de la acele spectacole?
Mic Michaeli: Intotdeauna am avut un public extraordinar in Romania!

Metalfan: Ce asteptari ar trebui sa aiba fanii vostri de la recitalul din cadrul OST Fest si ce asteptari aveti voi?
Mic Michaeli: Fanii ar trebui sa se astepte la 3 sau 4 cantece noi si ceva cherstii bune din albumele trecute – toate incarcate cu multa energie. Cele mai mari asteptari le avem de la noi. Stim ca oamenii au dat bani castigati cu greu ca sa cumpere bilete pentru concertul nostru si noi mereu facem tot ce putem pe scena ca sa merite banii cheltuiti.

Metalfan: Veti fi pe aceeasi scena cu Manowar, de fapt veti canta in deschiderea lor. Joey DeMaio vorbeste mereu despre faptul ca fanii Manowar sunt cei mai tari si cei mai galagiosi, sunt cei mai speciali fani din lume. Cum crezi ca vor reactiona ei la concertul Europe? Ai vreun mesaj pentru ei?

Mic Michaeli: Ei bine, mai vedem noi daca fanii lor vor fi cei mai tari si mai zgomotosi, nu? Hahahaha... Sincer, am indoielile mele la chestia asta. Probabil o sa simta o invidie extrema (dar bine camuflata) cand vor vedea recitalul Europe si ii vor vedea pe fanii nostri, hahaha.

Metalfan: Multumesc pentru interviu, mult noroc si de-abia astept sa va vad in concert. Ai dori sa adaugi ceva in incheiere?
Mic Michaeli: Multumesc tuturor fanilor pentru ca ne urmeaza mereu! Let’s bring it all home!
Foto: Patric Ullaeus

Autor: Klawz, Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Europe

   June 16, 2012  | 0 Comentarii  | 4346 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Mic Michaeli (EUROPE): Intotdeauna am avut un public extraordinar in Romania!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri